ЯК СТАТИ ДОНОРОМ КРОВІ
- Вік від 18 років і вага від 50 кг.
- Мати українське громадянство або бути іноземцем, що має постійну посвідку на проживання в Україні.
- Не мати тимчасових або абсолютних протипоказів. Якщо вам властиві хронічні захворювання, ви приймаєте ліки чи стоїте на обліку, ви не можете бути донором тимчасово або взагалі. Варто проконсультуватись з нашим лікарем перед донацією.
- Мати з собою паспорт та ідентифікаційний код.
ПІДГОТОВКА
- За 5 днів до здавання крові слід відмовитись від прийому анальгетиків і аспірину, а також ліків, що їх містять (ці речовини погіршують зсідання крові).
- Не вживати алкоголь за 48 годин та не курити за 1-2 години до здавання крові (дуже важливо!).
- Виключити із раціону жирну, смажену, копчену, молочну їжу, тваринні жири, соління за 24-48 годин до донації. Інакше кров не пройде перевірку.
- Обов’язково виспатись і з’їсти легкий сніданок (солодкий чай, дієтичне печиво, каша на воді). Каву пити не можна.
- Не приходити здавати кров, якщо присутнє відчуття нездужання (озноб, запаморочення, головний біль, слабкість).
Під час огляду лікарем перед донацією відверто відповідати на запитання і не приховувати інформацію про вживання ліків, алкоголю, наркотичних речовин і перенесені захворювання.
ХАРЧУВАННЯ ПЕРЕД ДОНАЦІЄЮ
Включає овочі, фрукти, каші на воді, відварені або пропарені риба і м’ясо, хліб. Споживання великої кількості води до 2 л в день, чай, компот із сухофруктів. КАВУ НЕ ПИТИ!
ЗА ДЕНЬ ДО ЗДАЧІ ВИКЛЮЧИТИ:
- копчена, гостра і смажена їжа з численними спеціями
- ковбасні вироби
- жирні сорти м’яса (свинина), шинку, сало
- молочні продукти, вершки, масло
- яйця
- кетчуп, майонез
- насіння, горіхи, фініки
- шоколад, халва
- цитрусові, авокадо, буряк, банани
- газовані напої
ВІДМОВТЕСЬ ВІД ВЖИВАННЯ АЛКОГОЛЮ ЗА 48 ГОДИН ДО ПРОЦЕДУРИ!
РАЦІОН ХАРЧУВАННЯ ДОНОРА ПІСЛЯ ДОНАЦІЇ:
Для якнайшвидшого і повноцінного відновлення складу крові донору рекомендується вживання продуктів, що містять білки, залізо і кальцій, пити більше води.
Білки:
- молоко і молочні продукти – кефір, сметана, сир, сири (тваринні білки),
- м’ясо і м’ясні продукти, птиця, яйце, риба і морепродукти (тваринні білки),
- квасоля, горох, соя, сочевиця, кукурудза (рослинні білки).
Залізо:
Червоні сорти м’яса (свинина, телятина), гречка, сочевиця, петрушка, шпинат, яблука, гранати.
Кальцій:
сир, яйця, риба, кунжут.